Trofiette Liguri
Makaron Trofiette z zielonym bazyliowym pesto z Genui i orzechami piniowymi

» szybkie przygotowanie
» składniki we właściwych dawkach
» produkt niemrożony
» długi okres trwałości
» doskonały pomysł na prezent
» przepis krok po kroku

Szef Kuchni: Francesca Marsetti
Gotowanie jak szef kuchni nigdy nie było łatwiejsze! Otwórz i przygotu MyCookingBox a następnie posmakuj liguryjskich tradycji!
Moje pudełko do gotowania zawiera wszystkie najwyższej jakości składniki w odpowiednich dawkach do gotowania smacznego trofety z genueńskim pesto z prażonymi orzeszkami piniowymi, podpisane przez szefową kuchni Francescę Marsetti.
Sprawdź poniżej jak przygotować danie
Skład
Makaron Trofiette – 200 g

Makaron Trofiette
Trofie to liguryjski makaron rzemieślniczy par excellence.
Są to małe gnocchi, wydłużone i skręcone, ze spiczastymi końcami i grubsze w środku.
Przygotowywane są z drobiazgową i ciągłą starannością, z dodatkiem semoliny z pszenicy durum przez około 20 minut, aby uzyskać idealne nawilżenie.
Wydaje się, że ich historia sięga czasów wypraw krzyżowych, kiedy na statkach kucharze ugniatali mąkę i wodę do makaronu, ich ręce zabrudzone mąką były czyszczone, a makaron między palcami (trae-die) odkładano na bok.
Pesto genueńskie
90 g

Pesto genueńskie
Bazylia liguryjska jest uprawiana na małych, rodzinnych działkach, z naciskiem na siew, przesadzanie i zbiory.
Jesteśmy w prowincji La Spezia, gdzie z oddaniem wybierane są najlepsze liście bazylii.
Dzięki doświadczeniu i rzemieślniczej opiece jednego z najlepszych liguryjskich producentów, nasze pesto powstaje według tradycyjnej receptury ze składników wyłącznie włoskiej produkcji.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 20 ml

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
W sercu Apulii, wśród kościołów, zabytków, starożytnych kamiennych domów i zamków, można znaleźć ziemię wyłożoną bogatymi, wielowiekowymi gajami oliwnymi.
W ten sposób odkryliśmy naszą oliwę…
W młynie z oliwą z oliwek w 1926 roku, pełnym historii i tradycji.
Oliwki są ręcznie zbierane i selekcjonowane, myte i prasowane kamiennymi młynami, aby zachować ich smak i zapach.
Olej z certyfikatami i nagrodami, w tym nagrodą GAMBERO ROSSO 3.
Orzeszki piniowe
20 g

Orzeszki Piniowe
Nasze orzeszki piniowe to małe nasiona zbierane wyłącznie we Włoszech i tylko z pierwszego zbioru, aby zagwarantować jakość, smak i korzystne właściwości.
Pinus Pinea to efektowne drzewo charakteryzujące się koroną w kształcie parasola, co sprawia, że śródziemnomorski krajobraz jest wyjątkowy i malowniczy.
Orzeszki piniowe w łupinach są pozyskiwane z szyszek, wyłącznie zbieranych we Włoszech. Przetwarzanie trwa długo i ostrożnie, orzechy piniowe są łuskane, myte, suszone i wybierane są tylko najlepsze..

Czarny Pieprz
0,3 g
Sól Morska
20 g

Kryształy soli morskiej
Błękitne morze wlewa się do wielkich basenów, wiatr zmienia ostrza starożytnych wiatraków, a słońce odbija biały kolor kopców soli...
Jesteśmy w Salt Pans w Trapani, gdzie nasza sól morska jest zbierana zgodnie z tradycyjnymi odziedziczonymi metodami przez Fenicjan.
Bogata w minerały i uboga w chlorek sodu sól morska jest najlepszym suplementem mineralnym dzięki doskonałym właściwościom organoleptycznym.